برخی از آهنگها این توانایی را دارند که دورهها یا رویدادهای خاصی را در زندگیمان به ما یادآوری کنند - برخی از آنها باعث لبخند زدن ما میشوند و برخی را ترجیح میدهیم فراموش کنیم.
با در نظر گرفتن این موضوع، محققان به طور فزاینده ای در حال بررسی این موضوع هستند که آیا موسیقی ممکن است به یادآوری حافظه کمک کند یا خیر.
در سال 2013، مطالعه ای که در مجله Memory & Cognition منتشر شد، 60 بزرگسال را که در حال یادگیری زبان مجارستانی بودند، ثبت نام کرد. بزرگسالان به طور تصادفی به یکی از سه وظیفه یادگیری تقسیم شدند: صحبت کردن عبارات مجارستانی ناآشنا، گفتن همان عبارات به شیوه ای موزون یا خواندن عبارات.
هنگامی که از محققان خواسته شد عبارات را به خاطر بیاورند، محققان دریافتند شرکتکنندگانی که این عبارات را میخواندند، دقت یادآوری بسیار بالاتری نسبت به دو گروه دیگر داشتند. نویسندگان میگویند: «این نتایج نشان میدهد که روش یادگیری «گوش دادن و آواز خواندن» میتواند حافظه لفظی عبارات زبان خارجی را تسهیل کند.
شواهد به دست آمده از چنین مطالعاتی باعث شده است که محققان پیشنهاد کنند موسیقی ممکن است به یادآوری حافظه برای افراد مبتلا به اختلالات شناختی مانند بیماری آلزایمر کمک کند.
مطالعه ای که در سال گذشته در مجله Gerontologist منتشر شد، تأثیر موسیقی را بر یادآوری حافظه در افراد مبتلا به زوال عقل در مراحل اولیه ارزیابی کرد.
برای این تحقیق، 89 فرد مبتلا به زوال عقل و مراقبان آنها به طور تصادفی در یک گروه مربی خوانندگی 10 هفته ای، یک گروه مربیگری گوش دادن به موسیقی 10 هفته ای یا مراقبت های معمول قرار گرفتند.
نتایج نشان داد که هر دو گروه آواز و گوش دادن به موسیقی نه تنها خلق و خو و سلامت کلی بهتری نسبت به گروه مراقبت معمول داشتند، بلکه حافظه اپیزودیک بهتری را در ارزیابیهای شناختی نشان دادند. گروه آواز نیز حافظه کاری بهتری نسبت به گروه مراقبت معمول نشان داد.
نویسندگان نتیجه گرفتند: «فعالیتهای اوقات فراغت موسیقی منظم میتواند مزایای شناختی، عاطفی و اجتماعی درازمدت در زوال عقل خفیف/متوسط داشته باشد و بنابراین میتواند در مراقبت و توانبخشی زوال عقل استفاده شود».
کمک به بهبود آسیب مغزی، درمان تشنج
به طور فزایندهای، تحقیقات نشان میدهد که موسیقی میتواند به بهبود آسیبهای مغزی - مانند سکته مغزی - کمک کند.
مطالعهای که در سال 2008 توسط محققان دانشگاه هلسینکی در فنلاند انجام شد، نشان داد که بیماران سکتهای که روزانه حدود 2 ساعت به موسیقی گوش میدهند، حافظه کلامی و توجه بهتری دارند و خلق و خوی مثبتتری نسبت به افرادی که به یک کتاب صوتی گوش میدهند یا اصلاً هیچ گوش نمیدهند، دارند.
علاوه بر این، مطالعات نشان داده است که موسیقی ممکن است به بهبود گفتار پس از سکته کمک کند. به عنوان مثال، یک مطالعه که در سال 2013 توسط محققان کره ای انجام شد، نشان داد که بیماران سکته مغزی که پس از سکته مغزی دچار مشکلات ارتباطی شدند، توانایی زبانی خود را پس از 1 ماه موسیقی درمانی نورولوژیک بهبود بخشیدند.
باربارا الس در مورد مزایای احتمالی موسیقی درمانی برای بیماران سکته مغزی به MNT گفت:
"در حالی که یافته های علوم اعصاب و تحقیقات پیرامون مداخلات مختلف موسیقی درمانی که برای حمایت از گفتار، زبان و ارتباطات به کار می روند به سرعت در حال رشد و تکامل هستند، این یک حوزه هیجان انگیز است. هنگامی که همکاران ما با این بیماران در رشته های مرتبط کار می کنند، اغلب نتایج خوبی را می بینیم. بسیاری از سوالات باز باقی می مانند، اما کار بسیار دلگرم کننده است.
همچنین پیشنهاد شده است که موسیقی ممکن است به درمان صرع کمک کند - یک اختلال مغزی که با وقوع تشنج مشخص می شود. در ماه آگوست توسط MNT گزارش شد، مطالعهای نشان داد که مغز بیماران مبتلا به صرع واکنشهای متفاوتی نسبت به مغز افراد مبتلا به صرع به موسیقی نشان میدهد.
این مطالعه که توسط کریستین چاریتون، از مرکز پزشکی Wexner دانشگاه ایالتی اوهایو و همکارانش انجام شد، نشان داد که مغز افراد مبتلا به صرع هماهنگی بیشتری در پاسخ به موسیقی نشان میدهد - یافتهای «غافلگیرکننده».
«افراد مبتلا به صرع قبل از تشنج همگام می شوند. با این حال، در مطالعه ما، بیماران مبتلا به صرع بدون داشتن تشنج، با موسیقی هماهنگ شدند.
به گفته چاریتون، این نتایج می تواند به یک استراتژی درمانی جدید برای صرع منجر شود. «افراد مبتلا به صرع ممکن است از موسیقی برای آرامش استفاده کنند. او توضیح داد که استرس باعث بروز تشنج می شود. با گوش دادن به موسیقی، بسیاری از بیماران گزارش کردند که احساس آرامش می کنند.
موسیقی درمانی باید بیشتر در محیط های مراقبت های بهداشتی مورد استفاده قرار گیرد
بر اساس شواهد قابل توجهی مبنی بر اینکه موسیقی فواید سلامتی متعددی را ارائه می دهد، بسیاری از کارشناسان خواستار استفاده بیشتر از موسیقی درمانی در محیط های مراقبت های بهداشتی هستند.
"موسیقی درمانگران آماده و آماده برای ارزیابی، ارائه و مستندسازی درمان موسیقی درمانی هستند، اما همچنین برای مشاوره با همکاران ما (پزشکان، پرستاران، فیزیوتراپیست های فیزیکی، کاردرمانگران، آسیب شناسان گفتار و زبان و غیره) برای حمایت از بیمار به عنوان بخشی از خدمات درمانی آماده هستند. الس به MNT گفت: تیم بین رشته ای و مراقبت از بیمار.
علاوه بر این، الس معتقد است که موسیقی درمانی می تواند یک گزینه درمانی جایگزین برای برخی شرایط - مانند سردردهای تنشی - ارائه دهد. او گفت: «مثال پیچیدهتری که میتوانم به آن فکر کنم، اگرچه نادرتر است، برای افراد خاصی است که فعالیتهای تشنجی مرتبط با موسیقی و قرار گرفتن در معرض شنوایی - اغلب صداهای با فرکانس بالا و شدت ریتمیک را تجربه میکنند.»
او ادامه داد: "مداخلات موسیقی درمانی سفارشی برای مقابله با مواجهه های آکوستیک آزاردهنده می تواند از تثبیت علائم بیمار حمایت کند و به نوبه خود ممکن است منجر به کاهش یا کاهش دارو شود."
بر اساس تحقیقات انجام شده تا به امروز، مطمئناً شواهدی وجود دارد که نشان می دهد ما بسیار بیشتر از یک ارتباط عاطفی فقط با موسیقی هستیم. بنابراین دفعه بعد که آهنگ مورد علاقه خود را اجرا کردید، کمی با خیال راحت به رقصیدن بپردازید و بدانید که احتمالاً از فواید سلامتی بهره مند خواهید شد.